Smörstekt torskrygg med parmesansås och pommes duchesse

0 röster

Det här blev en riktig höjdare kan jag lova! Jag är egentligen en köttmänniska men snart konverterar jag! Det är så otroligt gott när man får till, eller serveras en god fiskrätt. Jag har blivit riktigt bra på att tillaga fisk också… Det är som allt annat, ju oftare du gör det, desto bättre resultat. Och fisk är inte så svårt som många tror. Är du osäker? Tempa fisken!

Och den här såsen krävde lite extra för att få den precis som jag ville. Först när jag smakade av var det alldeles för hög syra. Jag kokade inte ner vinet tillräckligt, var lite för snabb där. Jag fick ha i lite socker, lite grädde, lite honung, lite mer parmesan. Ja, sådär höll jag på ett tag. Men det blev så gott till slut! Så, smaka av, smaka av och smaka av. Och ha i det du tycker tills det blir bra. Sen när såsen hamnar på tallriken tillsammans med det andra, då blir känslan en helt annan än när man smakar av den i kastrullen, det måste man också ha med i beräkningen. Och gillar du sås? Gör lite extra.
Duschesspotatisen kan du börja med och göra klart fram till gräddning.

Du behöver till 4 portioner:

4 bitar torskrygg
salt
peppar
smör

Parmesansås:

1.5 dlvitt vin
1 st schalottenlök
1.5 dl crême fraiche
0.5 dl riven parmesan
smör
(En gnutta socker
En gnutta honung
En skvätt grädde)

Tillbehör:

Duchessepotatis med basilika och parmesan
4 st baconskivor

Gör så här:

1. Börja med såsen, finhacka löken och fräs i smör. Tillsätt vinet och reducera till hälften. Sila reduktionen och blanda ner creme fraiche och parmesan. Smaka av och ha ev i övriga ingridienser. Håll varmt.

2. Skär/klipp baconskivorna, knaperstek och låt rinna av på hushållspapper.

3. Skölj sparrisen och bryt av änden längst ner. Stek ett par minuter i pannan.

3. Salta och peppra torskryggen. Stek den gyllene på båda sidorna. Ös med lite smör över torsken
Dra sedan bort pannan från plattan och låt fisken vila in i rätt temperatur så blir den saftig och fin. Rätt temperatur beror på hur du vill ha din fisk. Använder du termometer så sikta på 50-52 grader.

Servera genast med baconströssel, sparris och duchessepotatis.

Duschessepotatis med basilika och parmesan:

1 kilo potatis mjölig sort
vatten
1 tesked salt
3 matskedar smör
mjölk ca 1 dl
2 äggulor
Salt, svartpeppar
Basilikablad (lite hackade)
Ca 1/2- 1 dl riven parmesan

Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Koka dem i saltat vatten, det tar cirka 15 minuter innan de är färdiga. Häll av vattnet.
Tryck sönder potatisen med en avstängd elvisp. Tillsätt matfettet och mjölk.
Sätt på elvispen och vispa moset till jämn konsistens medan du tillsätter äggulor och eventuellt mera mjölk. Moset ska vara så fast att det kan spritsas. Smaksätt med salt och peppar. Blanda i basilikan och parmesanosten.
Spritsa rosor eller klicka bollar på plåt med bakplåtspapper.
Vill du göra dem i god tid kan de vänta i kylen på gräddningen.
Gratinera högt uppe i 250 grader varm ugn, 5-10 minuter. Servera genast. Gärna med ett gott kallt vitt vin.

Nu lite småfix innan jag ska hämta barnen. Sen iväg på terminens första dansträning. Direkt därifrån till terrängserien, andra gången av tre. Sen hem för en alldeles för sen middag, dusch och nattning. Ibland får det bli så. Elin fick själv välja och hon ville så gärna göra båda aktiviteterna. Det är bara en gång det blir så här så då går det bra. Vi får se om hon ångrar sig, tjejerna började sin dag på fritids och förskola 6.30 imorse så jag har en känsla av att det är två trötta och smågriniga tjejer jag hämtar.
Jag ska börja förbereda små prinsessbakelser med.. Someones birthday coming up tomorrow 😜🎉👏🎈🎂

På återseende!

Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JennysRumochSpis
3 år sedan

Ja, den är så god! 👍👌 Tack snälla för dina ord! 😘💕

Helenebloggnow
3 år sedan

Perfekt till nyårsmiddagen! Fantastiska recept du delar med sig av ✨

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x