Rostasfilé med svampkräm, balsamvinägersås, parmaströssel och potatiskaka på årets Cykeljätå!

0 röster

I lördags gick alltså årets cykelfest, som vi kallar cykeljätå av stapeln. Vi fick varmrätt på vår lott och det kräver en del planering då du först ska ge dig iväg på förrätt hos någon annan. Sen hem och gästerna kommer i princip på direkten. Den här rätten fungerade kanonbra att förbereda. Förberedde rostasfilén som receptet här redan på förmiddagen. Potatiskakan gjorde jag klart redan kvällen innan, hur god som helst fylld med massor av parmesan. Svampkrämen, såsen och parmaströsslet är också enkla att göra och går att förbereda. Recepten kommer här och räcker till ca 8 personer:

Potatiskaka med parmesan:


Jag hade ca 10-12 (ca 1 kg) potatisar av fast sort. 300 g grovriven parmesan (välj en fin sort). Salt och nymalen svartpeppar.

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader.

Smörj en avlång brödform eller klä med bakplåtspapper.

Skiva potatisen tunt, gärna med mandolin.

Grovriv parmesanosten.

Varva potatis, salt, svartpeppar, riven parmesan i några lager och tryckt till ordentligt.
Toppa med potatisskivor.

Klä in formen med aluminiumfolie och grädda i ugn ca 60-90 min (beroende på hur mycket du har i formen och hur hårt du packat det) i 175 grader. Känn med en sticka så potatisen är klar.

Ta ut och vänd upp på bakplåtspapper.

Låt svalna, ställt kallt minst 2- 3 timmar före du skär upp kakan i ca 2 cm tjocka skivor. Bryn skivorna i smör så de får fin färg.

Svampkräm:

3 schalottenlökar
1 – 2 vitlöksklyftor
200 g svamp, t.ex Karl Johan, trattkantareller, champinjoner
1 msk margarin eller smör
2 dl crème fraiche
1 tsk soja (kinesisk)
1 tsk salt
1 krm peppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka svampen smått. Fräs de båda löksorterna och svampen i matfettet i en kastrull tills all vätska kokat in. Låt kallna.
Vispa crème fraichen riktigt fast, gärna med elvisp. Vänd i svampfräset och smaksätt med soja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.

Balsamvinägersås:

2 schalottenlökar
2 msk margarin eller smör
3 msk socker
1 – 2 krm grovmald svartpeppar
4 dl vatten
1 dl koncentrerad kalvfond
1 dl balsamvinäger
2 msk soja
2 – 2 1/2 msk maizenaredning för mörka såser

Skala och finhacka löken till såsen. Fräs löken i hälften av matfettet i en kastrull. Tillsätt socker och peppar och låt fräsa tills sockret smält och börjar bli brunt.
Häll på vattnet och tillsätt fond, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 10 min.
Vispa i maizenaredningen och låt koka 1 min. Rör i resterande matfett.

Parmaströssel:

Rosta 8 skivor parmaskinka på en bakpappers klädd plåt i ca 10-15 minuter. Låt svalna och hacka dom sen i lagom stora bitar.

Servera Rostasfilén/oxfilén toppad med svampkräm, såsen, potatiskakan och valfria grönsaker. Strössla på parmaskinkan på svampkrämen och lite runt om på tallriken.

Förrätten intogs i en gammal bagarstuga som var så otroligt coolt inredd!! Kolla själv här nedanför…

Paret hade dukat fint i själva storstugan där vedspisen och bakugnen fanns. Kolla in golvplankorna 😍

Rummet intill hade inretts som spelrum. Älskar kontrasterna med de gamla slitna tapeterna från 20-talet som dom låtit vara kvar, tillsammans med den moderna lampan.

Och fördrinken serverades i baren/musikrummet där vi gäster satt i soffgruppen och väntade på drinkarna som tillreddes framför oss.

Och förrätten sen… Världens godaste tapastallrik med en himmelskt god mozzarella/tomat/sparris sallad.

Sen vidare hem där dukningen såg ut så här.
Det kom fyra gäster hem till oss. Vi åt, skrattade och hade jättetrevligt. Sen öppnades kuvertet där det stod var alla skulle inta efterrätten. Cyklade åt varsina håll och sen strålade alla samman för en stor gemensam fest som pågick fram till långt inpå natten. Så himla trevligt och kul!
Det var nog det roligaste året hittills och jag längtar redan till nästa år…

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x