Den bästa rostade potatisen någonsin!

0 röster

Det här är den bästa rostade potatisen någonsin!
Receptet har jag snappat upp i Sous Vide gruppen på Facebook. En riktig matnördsgrupp med hur mycket kunskap och tips som helst! Där var det flera som gjorde den här potatisen till sitt kött och lovordade den till skyarna. Givetvis fick jag lov att testa.
Och den blir verkligen krispig och hur god som helst! Hemligheten är att förkoka potatisen i bikarbonat. Teorin bakom detta är att om man höjer PH-halten i vattnet så bryts pektinet i potatisen ner snabbare. Detta gör att ytan blir ”mosigare” vilket sedan leder till ett krispigare resultat. Testa själv!
Och hoppa inte över rosmarin/vitlökskryddningen, den är magiskt god!

Du behöver:

• 2 tsk salt
• ½ tsk (4g) bikarbonat
• 2 kg potatis. Vissa källor föredrar mjölig (mer specifikt King Edward) andra fast.
• 5 msk olivolja
• ½-1 dl färsk rosmarin
• 3 vitlöksklyftor
• Färskmalen svartpeppar
• ½-1 dl färsk persilja

Gör så här:

1. Hacka vitlök och finhacka rosmarinblad
2. Skär potatisen i stora bitar, c:a 5-7 cm.
3. Placera ugnsplåten i mitten av ugnen och förvärm till 200°C i varmluftsugn eller 230 grader i vanlig ugn.
4. Koka upp 2L vatten i en stor kastrull.
5. Tillsätt salt, bikarbonat och potatis, och rör om.
6. Koka upp igen och låt sjuda i c:a 10 min (”until a knife meets little resistance when inserted into a potato chunk”)
7. Under koktiden, blanda olja, vitlök och rosmarin i en panna och kör på medelhög värme.
8. Rör om hela tiden tills vitlöken blir gyllenbrun (c:a 3 min)
9. Sila av oljan och spara både olja och kryddresterna i olika skålar.
10. När potatisen kokat klart, låt rinna av noggrant och låt dem ligga i den torra och heta kastrullen tills all fukt ångat bort.
11. Häll oljan från stekningen över potatisen och krydda med lite mer salt och peppar.
12. Skaka kastrullen livligt. Potatisen ska krossas lite så det blir ett tjockt potatismosliknande lager på ytan.
13. Sprid ut potatisen på ugnsplåten.
14. Låt ligga i ugnen 20 minuter.
15. Peta loss de potatisar som fastnat med en stekspade och vänd på dem.
16. Fortsätt köra potatisen i ugnen. Vänd och rör om lite då och då. Potatisen är klar när den är mörkbrun och krispig runt om, c:a 30-40 minuter.
17. Häll potatisen i en stor serveringsskål. Tillsätt rosmarin/vitlöksblandningen och salt och peppar enligt smak och rör om.
18. Servera

Till potatisen tillagade jag rostbiff i Sous Viden. Har testat oxfilé och flankstek tidigare. Grymt resultat på alla!

På måndag morgon kl 7.30 ska jag och den här unga damen befinna oss på Falu lasarett för att göra en CRH-belastning.

”CRH är ett hormon som stimulerar hypofysen så den frisätter ett hormon som heter ACTH. ACTH i sin tur reglerar produktionen av kortisol i binjurarna”

Hoppas så att vi får positiva besked efter det så vi slipper oroa oss för metastaser i hjärnan och fler nya jobbiga undersökningar för Daga. 🙏❤

Prenumerera
Notis om
guest
1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mats
Mats
1 år sedan

Supergott, men fattade aldrig var persiljan kom in i receptet.

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x