Oreokaka med björnbärsglass

0 röster

Hej på er!
Vasaloppsvecka är lika med sportlovsvecka hos oss. Just nu sitter tjejerna och pysslar, sen ska vi spela spel en liten stund innan vi beger oss ut i pulkabacken. Dom håller sams än så länge, hoppas det håller i sig. De sista dagarna har dom haft så himla kul ihop och skrattat så där härligt tillsammans, underbart att se!

Den här kakan hittade jag hos Allt Om Mat men har gjort om den från ursprungsteceptet. Blev jättegod! Den var tänkt som dessert till lördagens middagsbjudning som blev inställd. Perfekt dessert eller fika. Och den passar bra med en klick grädde till om någon hellre vill ha det. Jag letade efter björnbärssylt i affären men hittade ingen så kokade egen. Det går så snabbt ändå att koka lite sylt. Men vilken glass som helst passar bra till om man nu vill förenkla det ännu mer och köpa färdig glass.

Du behöver till ca 10 bitar:

Kaka

150 g choklad, mörk
100 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
7 Oreo cookies, (amerikanska chokladkakor)

Björnbärsglass:

0,5 vaniljstång
1,5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 äggulor
1,75 dl strösocker
1 dl björnbärssylt

Gör så här:

1. Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka upp mjölk, grädde och vanilj.

2. Vispa äggulor och socker. Slå gräddmjölken över äggsmeten under vispning och häll sedan tillbaka det i kastrullen. Sjud smeten till 85° under omrörning.

3. Låt glassmassan svalna och låt den gärna mogna i kylen över natten. Tillsätt sylten och kör den i glassmaskin. Lägg den i en form med lock. Frys in den minst 5 timmar.

4. Kaka: Sätt ugnen på 175°. Börja med att smälta smöret lite på svag värme. Bryt chokladen i bitar och lägg i kastrullen med smöret och smält tillsammans på svag värme under omrörning. Tag från värmen när allt är smält och blandat och rör ner socker. Blanda i äggen ett i taget i smeten.

5. Sikta ner kakao och mjöl i smeten. Blanda till en jämn och fin smet.

6. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Hacka och strö över chokladkakorna.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Känn med sticka, den ska vara lite kladdig, det är bara gott. Låt kakan svalna något och är den direkt eller låt den stå i kyl över natten. Ta fram så den blir rumstempererad innan servering.

7. Servera med björnbärsglass och eventuellt färska björnbär.

Ha en bra dag!

Prenumerera
Notis om
guest
7 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JennysRumochSpis
3 år sedan

Verkligen! Den här måste du testa! 😀😘🙏

JennysRumochSpis
3 år sedan

Såå gott! 😀😘🙏

JennysRumochSpis
3 år sedan

Ja den är verkligen god! 😀😘🙏

JennysRumochSpis
3 år sedan

Så mumsigt! 😀🙏😘

Alexandra_Wiberg
3 år sedan

Åh mums!

Alexandrawiberg
3 år sedan

Åh va gott ! 😀

Helenebloggnow
3 år sedan

Men syndigt gott! 😜

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x