Catarinatårta på Elins födelsedag

Hej! Känns som en evighet sen jag skrev ett inlägg! Livet kom emellan… Dels så har jag tillbringat extremt mycket tid på jobbet. Var där 120 timmar under en vecka plus att vi haft födelsedagar som skulle firas. Ligger efter med både det ena och andra som jag nu hoppas komma ikapp med.

Elin har alltså gått och fyllt 9 år!
Kan inte fatta att det är 9 år sen som jag fick uppleva mitt livs lyckligaste dag, att få bli mamma för första gången.
9 år har hon skänkt oss så mycket kärlek, glädje, oro, stolthet och en del gråa hår.

Hon är den smartaste jag vet. Lärde sig läsa på egen hand i raketfart och kunde läsa flytande innan hon fyllt 4! Likaså lärde hon sig klockan, även den digitala (!) i princip helt själv kort därefter. Hon har lätt att lära, älskar skolan och är duktig i matte.

Allt annat än mig som alltid haft svårt för att lära och förstå. Jag är en praktiker som lär mig bäst genom att göra. Jag hoppas det håller i sig för Elin även när dom skoltrötta perioderna kommer. Vi peppar henne hemma redan nu i tidig ålder med att hon kan bli precis vad hon vill, om hon vill.

En av de bästa presenterna var en box fylld med smink. Rena drömmen för en 9-åring.

Lillasyster ställde gladeligen upp och blev sminkad.

Dukningen såg ut så här…

Guld och rosa…

Elin ville att jag skulle göra Catarinatårta. Hon hade spanat in den i mästerkocken Catarina Könings bok som finns i vår bokhylla. Tårtan gjorde Catarina som dessert i sin finalmeny när hon vann Sveriges mästerkock förra året.
Den är fantastiskt god med en syrlig passionscurd och hallonmousse. Sen är den täckt och spritsad med en vit chokladfrosting.
Sötsyrlig tårta när den är som bäst!

Du behöver till 10-12 bitar:

Tårtbotten:

4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl special
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 citron (zest från en hel citron)

Passioncurd:

6 passionsfrukter
1 citron, saften + citronskal (Zest)
3/4 dl socker
1 msk maizena
2 äggulor
1 ägg
50 g smör

Hallonmousse:

250 g hallon (helst frysta)
3 gelatinblad
100 g Philadelphiaost
1/2- 3/4 dl florsocker
2 dl vispad grädde

Vit chokladfrosting:

200 g vit choklad
250­-300 g rumstempererat smör
300 g Philadelphiaost
4 dl florsocker
2-3 krm röd karamellfärg (jag använde pastafärg)

Dekoration:

Vita sockerpärlor
Rosa sockerpärlor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader på över och undervärme. (Inte varmluft)

Smöra och bröa två 20 cm i diameter springformar. (Jag använder mig av vetemjöl när jag bröar bakformar. Detta för att slippa grova bitar från ströbröd i en så spröd kaka) Pudra över lite vaniljsocker i botten på båda formarna.

Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver i en bunke. Rör med en gaffel så att bakpulvret verkligen blandar sig jämnt med mjölet.

Vispa ägg och socker poröst. När det blir vitt och fluffigt vänder du försiktigt ner mjölblandningen och citronzest med slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet.

Häll upp den fluffiga smeten jämnt i formarna och ställ in i ugnen i 25 ­35 min.

Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker en provsticka i den. Den ska kännas lite fast.

Testa sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri, är botten klar.

Låt svalna.

Passioncurd:

Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med 3/4 dl socker och saft från en halv citron + citronzest.

Koka tills sockret smält. Sila sedan bort kärnorna & citronzest med en sil och släng bort dem.

Vispa i ägget, äggulor och maizena som du blandat ut med citronsaft från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den.

Ta bort curden från plattan och vispa tillsist i smöret så den blir alldeles blank och fin. Häll upp i en skål och låt kallna. ( Den står gärna i kylen ett par timmar)

Hallonmousse:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.

Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked i silen.

Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med 2 msk hallonpuré. ( värm upp så gelatinet smälter)

Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade.

Vispa upp florsocker och philadelphiaost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt ned vispad grädde och ställ in i kylen.

Låt stelna till en mousse.

Vit chokladfrosting:

Smält 200g vit choklad över vattenbad. Låt svalna.

Vispa rumstempererat (Måste vara rumstempererat) smör i en bunke och droppa successivt i den avsvalnade vita, smälta chokladen.

Vispa samman florsocker och Philadelphia i en bunke och tillsätt sedan blandningen i chokladsmöret. Vispa fluffigt lite hastigt.

Dela upp smeten i två skålar och färga den ena skålens frosting med lite röd karamellfärg. ( lite, den ska bara bli rosa)

Montera tårtan:

Lossa bottnarna från formarna.

Dela vardera botten till två delar med en lång typ filékniv. Se till att försöka få bottnarna lika tjocka och jämna.

Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämnt. Lägg på nästa botten. Stryk sedan på passioncurden i ett jämnt och fint lager och lägg på nästa botten.

Bred tillsist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten.

Känn efter på tårtan att den känns jämn. Jämna till den med handflatorna om den känns ojämn.

Det är viktigt att den är helt jämn innan frostingen stryks på.

Täck tårtan med ett jämnt lager utav den gul­vita fristingen med en tårtspatel. / palett

Dra med en räfflad tårtskrapa längs sidorna i ett jämnt drag runt hela tårtan. Detta gör att det blir snygga spår i frostingen.

Fyll en spritser varannat med rosa och vit­-gul frosting

Nu är det dags att göra rosorna uppe på tårtan.

Spritsa rosor som täcker hela ytan och avsluta med att dekorera med vita sockerpärlor samt rosa lite mindre pärlor.

Ställ in i kylen så att tårtan hålls kall till servering!

Tittar in lite senare med ett annat gott recept…

Ha det bra så länge!

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x