Krämig potatisgratäng

0 röster

Hej!
Potatisgratäng är så gott, eller hur?! För att få den extra krämig och god förkokar du den skivade potatisen i kastrull innan du gör klart den i ugnen.
Jag har vitlök, dragon och parmesanost i min gratäng vilket blir jättegott. Det går jättebra att förbereda gratängen och sen bara toppa med ost och göra klart den i ugnen sen.

Elin önskade lördagsmiddagen förra helgen och då ville hon ha Rostasfilé, potatisgratäng och min enkla bea. Jag gjorde gratängen i portionsformar, (ni vet min förkärlek för dom 🤗) men det går givetvis bra att ha gratängen i en stor form med.

Du behöver till 4 portioner:


1 kg fast potatis
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde (ev 1 dl till)
1 dl mjölk
2 + 2 dl riven parmesanost (2 i och 2 på)
Salt
Svartpeppar
Dragon (efter tycke, jag har ca 1 msk)
Smör till formen

Gör så här:


Skala och skiva potatisen, inte för tunna skivor. Skölj den INTE, då sköljer du bort stärkelsen som har en bindande funktion och det är det som gör den krämig.

Ha i den skivade potatisen i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädde, mjölk, vitlök, kryddor och osten.

Låt småputtra på medelvärme i 20 minuter. Glöm inte att röra ofta så inte potatisen fastnar plus att när du rör får du ut stärkelsen mer och det gör den krämigare. Ha på ytterligare grädde om det behövs efter hand.

Ha i alltihopa i en smord gratängform och ha på riven parmesanost.

Skjuts in i mitten på ugnen, 200 grader i 15-20 minuter.

Notering för eget kom ihåg…
Jag hade en bit rostas på 1 kg. Körde den Sous Vide 57,5 grad i 1 1/2 timme. Stekte den snabbt i pannan med smör för att få en fin yta. Blev toppenbra!

Så himla gott! Hade snabbaste rödvinssåsen till också. Den är verkligen god!

Dukningen såg ut så här…

Ha en härlig lördag!

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x