Äppelpaj de luxe

0 röster

Godkväll!
I år har vi till skillnad från de senaste två åren massor av äpplen på våra äppelträd. Förra året inte ett endaste. Jag och Daga plockade in några idag och av det blev det magi.
Roy Fares recept är magi!
Den här pajen som kommer från hans bok Sweet är inget undantag. Äppelpaj med extra allt. Mördegsbotten, mandelmassa, kanel och kardemumma i äppelfyllningen och sen en havrecrumble på toppen. Och till det en äkta hemkokt vaniljsås. Det är bara ett måste till när man ändå lyxar till det.

Du behöver till 10-12 portioner:

Mördegsbotten:

120 g rumstempererat smör
180 g vetemjöl (3 dl)
60 g florsocker (1 dl)
20 g äggula (1)

Mazarinfyllning:

190 g mandelmassa
2 g kardemumma (1 tsk)
80 g rumstempererat smör
50 g ägg (1 st)
50 g äggula (3 st)

Äppelfyllning:

4 äpplen
2 g kardemumma (1 tsk)
8 g malen kanel (1 msk)
50 g flisad sötmandel (0,75 dl) (jag använde hackad mandel)
50 g flytande honung (2 msk)
40 g råströsocker (0,5 dl)

Havrecrumble:

50 g strösocker (0,5 dl)
90 g vetemjöl (1,5 dl)
20 g havregryn (0,5 dl)
2 g bakpulver (0,5 tsk)
60 g rumstempererat smör

Gör så här:

Mördegsbotten:

Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. ( jag klämde ut degen i formen istället) Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.

Mazarinfyllning:

Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.
Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning:

Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Sätt ugnen på 175 grader.

Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.

Under tiden gör du vaniljsåsen…

Vaniljsås:

150 g äggula (8 st)
180 g strösocker (2 dl)
1 vaniljstång
600 g vispgrädde (6 dl)
150 g mjölk (1,5 dl)
35 g osaltat smör

Gör så här:

Blanda äggulor och strösocker i en bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull.
Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl.
Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna.
Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.

Låt pajen svalna och servera tillsammans med den avsvalnade vaniljsåsen.
Ät och njut!

Mitt andra favoritrecept på äppelpaj är också otroligt gott och lite enklare. Den rårörda vaniljkrämen till är grym. Recept här.

Nu fortsätta kika på Idol med min äldsta dotter.
Kollar ni?

Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JennysRumochSpis
2 år sedan

Tack snälla! Det var riktigt gott! 😀🙏😘

JennysRumochSpis
2 år sedan

Tack vännen!! 😀🙏😘

Thuvaeli
3 år sedan

Gud vad gott det såg ut😍

Helen
Helen
3 år sedan

Åhh så gott! Gjorde första ppelkakan i helgen, så mkt gott du bjuder på! Kram

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x