Kanelbullar

0 röster

Goddag!
Regnet vräker ner. Ligger bredvid Elin i soffan. Hon har dragit ut två tänder på förmiddagen och det gick hur bra som helst. Men hon är trött, lite matt och nu börjar bedövningen släppa. Är redo med Alvedon om det blir för jobbigt. Och flera tussar som stoppar blödningen. Sen vi har bunkrat upp med nyponsoppa, glass och en ny tidning.

På onsdag är det Kanelbullens dag. Ni som hängt med mig vet att bullar är det tråkigaste jag vet att baka. För mycket väntan och tråkiga moment. Men vi vill gärna ha färska hembakade bullar ibland så då är det bara att kavla upp ärmarna. Och den här lilla bulldegen som ger 20 bullar är så smidig och behändig att hålla på med. Känns jobbigare när det är stora degar och flera plåtar tycker jag. Så den passar mig perfekt. Och bullarna blir magiskt goda med! Receptet som är från Ica har fått jättebra betyg från flera som bakat den. Jag lade till lite kardemumma och dubblade fyllningen. Top top! Här kommer receptet som jag gjorde dom….

Du behöver till ca 20 bullar:

Deg:

1/2 paket jäst (à 50 g)

50 g smör

3 dl mjölk

1/2 dl socker

1 krm salt

1/2  tsk nymalen kardemumma

8 dl vetemjöl, plus lite till utbakningen

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör
4 tsk malen kanel
1 dl socker

Pensling:

Ägg
Pärlsocker

Gör så här:

Deg:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumman och nästan allt vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

Fyllning:

Rör det rumsvarma smöret med socker och kanel till fyllningen.

Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30×40 cm (för 20 st).
Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.

Pensling:

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min.

Låt kallna på galler under bakduk.

Ät och njut!

Jag har alltid plastfolie över degar som ska jäsa. Blir mycket bättre jäsning, testa!

Underbar hjälpreda i köket 💕

Så otroligt gott alltså!

Lycka till!

Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JennysRumochSpis
2 år sedan

Ja, visst är det mumsigt!! 😀👌

JennysRumochSpis
2 år sedan

Ja det också!! Perfekt 👍😀 Tack snälla 😘💕

Nyponsoppan
2 år sedan

<3

Tresmultron
2 år sedan

Så gott det ser ut! Ska nog ta och testa detta recept till onsdag =) Perfekt med 20 st bullar också när man inte har plats i frysen.

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x