Baked Alaska

0 röster

Hej!

Så otroligt festlig och god den här desserten är!
Perfekt nyårsdessert men även till andra festliga tillfällen. Det bästa är att du kan förbereda den helt och hållet ,upp till några dagar innan om man vill, och bara ta fram den strax innan servering.
Italiensk maräng fryser inte utan håller sig mjuk och stadig även i frysen. Såå bra!

Jag gjorde den efter Leila Lindholms recept men orkade inte göra egen botten så köpte färdig chokladtårtbotten. Ibland får man fuska även om jag helst gör egen.
Det som också är så bra är att du kan variera den med vilka glassmaker som helst.
Och byta ut en av smakerna till en god fräsch sorbet.

Du behöver:

Nötbotten :
(cirka 6 bottnar, de överblivna kan man frysa)

5 äggvitor
1 3/4 dl strösocker
100 g hasselnötter
1/2 dl majsstärkelse (maizena)
1 dl florsocker
1,5 l vaniljglass
1,5 l hallonglass
1,5 l chokladglass
1 metallform (för att gjuta glassbomben)

Italiensk maräng:

6 ekologiska äggvitor
1 nypa salt
4 dl strösocker
1 dl vatten

Gör så här:

Nötbotten:

Sätt ugnen på 180 grader.

Vispa äggvitor och socker fluffigt till en maräng. Börja med ca 20 % av sockret och när marängen börjar gå ihop, höj hastigheten och ha i resten av sockret lite i taget.

Mixa hasselnötterna i en mixer.

Vänd ner nötterna i marängen tillsammans med maizena och florsocker.

Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut en rund botten på ett bakplåtspapper, börja från mitten och spritsa en spiral utåt (det kan vara bra att rita av metallformen på pappret eftersom botten ska vara något mindre än metallformen i diametern)

Grädda bottnen i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Frys skålen så att den är kall, så smälter inte glassen så fort när skålen ska fyllas.

Fyll skålen med 3 ungefär lika tjocka lager av vaniljglass, hallonglass och chokladglass. Lägg gärna en nötbotten mellan varje lager annars endast en botten ovanpå chokladglassen. Detta för att inte glassbomben sedan ska åka omkring och stå stadigt på serveringsfatet (annars smälter den direkt).

Täck med plastfolie och frys tills glassbomben är riktigt hård.

Ta ut och skölj utsidan av skålen hastigt med hett vatten och slå ut glassbomben.

VIKTIGT: Frys bomben igen så att ytan på bomben fryser ordentligt (i minst 6 timmar!). Om inte ytan är djupfryst när man brer på marängen så glider den av direkt.

Gör den italienska marängen (se recept nedan).

Italiensk maräng:

Vispa äggvitorna och salt till ett skum. Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten till exakt 121 grader i en liten kastrull (lägg i en elektronisk stektermometer för att kontrollera temperaturen).

Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning på medelhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.

Spritsa eller bred marängen över glassbomben och bränn av ytan med en gasolbrännare.

Servera på direkten eller frys in till senare.

Leilas tips!
OBS! Detta är mycket viktigt att tänka på när man gör detta recept. Frys glassen igen så att ytan på bomben fryser ORDENTLIGT, i minst 6 timmar. Om inte ytan är djupfryst när man brer på marängen så glider den av direkt! Marängen måste vara nygjord när man brer den på glassen. Sedan går det bra att bränna av bomben och ställa tillbaka den i frysen. Lägg gärna en nötbotten mellan varje lager om du vill ha en nötigare smak på Alaskan, annars endast en botten ovanpå chokladglassen. Detta för att inte glassbomben sedan ska åka omkring och stå stadigt på serveringsfatet (annars smälter den direkt). Nötallergiker kan byta ut botten mot vanlig marängbotten.

Det blev mycket kvar av våran glassbomb men det går jättebra att frysa in den igen.
Den håller några dagar i frysen.

Ikväll börjar äntligen Sveriges Mästerkock igen! Hur många kommer sitta bänkade?

Ha en fin kväll!

Prenumerera
Notis om
guest
7 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JennysRumochSpis
2 år sedan

Åh det tror jag du skulle!! 😀😘🙏

JennysRumochSpis
2 år sedan

Verkligen yummie!! 😀😘🙏

JennysRumochSpis
2 år sedan

Såååå gott!! 😀🙏😘

MiHome
2 år sedan

Ser ut som något jag skulle gilla 😍

ebbalowenberg
2 år sedan

men muumms vad gooott!!

MakeupByEkholm
2 år sedan

Yummie 😍😍

Carrostyle
2 år sedan

men såååå gott!!

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x