Smältande chokladboll med glass och saltkolasås

0 röster

Hej!

Den här desserten! Wow! Magi!
Så kul och annorlunda…
Inte speciellt svårt utan enkelt med rätt verktyg.

Jag använder mig av en pralinformskupol från Chocolate World. Den finns att köpa hos Lyckas med mat, klicka här.

Chokladen måste vara tempererad, annars lossnar inte chokladen från formen. Jag använde mig av Lindt 70 % mörka choklad som jag fått hem i samarbete med Lindt och Smakbox.

Det finns även färdigtempererad choklad att köpa om man inte vill temperera själv. Googla Non-temp choklad så hittar du den på nätet.

När du tempererar choklad så ha en bra termometer, det är a och o!

Hittade informationen om hur du tempererar med
Imp-metoden som är enklast för nybörjare hos köket.se

Att temperera choklad kan verka jobbigt och tidskrävande, men i själva verket är det ganska enkelt och slutresultatet av det du bakar blir mycket bättre. Tänk bara på att vara noggrann med temperaturerna och att testa att chokladen har rätt temperatur när du är färdig. Det gör du genom att doppa en palett eller kniv i chokladen, stelnar den inom 2 minuter är chokladen redo att användas.

Mörk choklad

1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 48-50 grader.
2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 27-28 grader.
3. Avsluta med att värma upp chokladen till 31-32 grader.
4. Klar att användas!

Mjölkchoklad

1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 45 grader.
2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 25-26 grader.
3. Avsluta med att värma upp chokladen till 30 grader.
4. Klar att användas!

Vit choklad

1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 40 grader.
2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 26 grader.
3. Avsluta med att värma upp chokladen till 28-29 grader.
4. Klar att användas!

100 g räcker till att pensla de 6 kupolerna 3 ggr. Du får då alltså 3 hela bollar av det.

Det går bra att förbereda så man kan göra så många det behövs.

Du behöver inte använda dig av mörk choklad heller. Mjölkchoklad eller vit går lika bra.

En vit chokladboll blir nog himla fin!
Men söt, så mycket syrliga bär behövs då.

Pensla ett lager.
In i kylen 5-10 minuter.
Pensla lager två.
Kyl.
Och till sist penslar du ett tredje lager.
In i frysen 10 minuter.

Klart att plocka ur kupolerna som lossnar jättelätt om chokladen är tempererad.

Låt dom bli rumstempererade tills servering. Är dom för kalla är det svårare att få bollen att gå sönder. Krävs mer sås.

Jag smular lite kaksmulor på tallriken för att få lite crunch. Använd vilken kaka som helst du gillar. Oreo, drömmar, eller varför inte pepparkaka i dessa tider.

Eller gör en god havrecrumble!

Använd vilka bär som helst.
Nu tog jag jordgubbar den här gången och lade runt om.

Fyll halva chokladbollen med en kula glass.
Jag hade en god vaniljglass.

Men du kan fylla bollen med vad du vill. Bär, glass, små bitar av någon god brownie, bara fantasin sätter gränser.
Men kombinationen av choklad, jordgubbar, lyxig vaniljglass och saltkolasås är svårslaget!

När du fyllt halvan så sätter du på den andra halvan försiktigt. Om du vill så kan du ”limma” den med lite smält choklad runtom för att få den att sitta fast bättre. Jag tycker det går bra utan.

Du kan även limma den under för att få den att stå bättre på tallriken.

Koka en god saltkolasås!
Gör dubbel sats till fler bollar än tre.
(Chokladsås går också bra om du föredrar det.)

Du behöver:

2,5 dl grädde
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
30 gr smör
2 tsk vaniljsocker
2 nypor flingsalt salt

Gör så här:

Blanda grädde, socker och sirap i en vid och hög kastrull, ca 3 liter.
Koka upp och sjud kolasåsen under omrörning i ca 10 minuter, tills såsen har en temperatur på ca 108- 110 grader. Den högre temperaturen ger en tjockare kolasås.
Rör sedan i smör,vaniljsocker och flingsalt.

Häll upp såsen het i en kanna som tål värme.

Dags att servera!

Häll den heta såsen över bollen tills den går sönder.

Och här skulle jag lägga ut ett par filmklipp när såsen hälls över och bollen går sönder men det vill sig inte! Hoppas jag kan lägga in i efterhand efter kontakt med supporten…

Film finns på mitt Instagram, jennysrumochspis, så gå in och kika där på klippet så länge!

Magiskt kul och god dessert!
Gör den, imponera på gästerna, ät och njut!

Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JennysRumochSpis
1 år sedan

Ja visst är den cool!! 😀🙏🏻😘👌🏻

Annelizzza
1 år sedan

Så gott! Ätit en så dessert på Resturang – häftigt att kunna förfaller det hemma

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x