Färskpotatisgratäng

0 röster

Hej!

Den här färskpotatisgratängen är ett supergott alternativ till den vanliga kokta eller ugnsrostade. Den är väldigt uppskattad, en sån alla vill ha receptet på. Både färskpotatisens dag och nationaldag på torsdag. Ett hett tips är att göra den här då och servera till det grillade. Ingen kommer bli besviken!

 Du kan variera gratängen med att ta den färskosten du gillar bäst för stunden samt att välja olika ost uppepå. Igår hade jag vanlig gratängost men brukar oftast ha parmesan eller Västerbottenost. Inga exakta mått här, gå på känsla…

Ingredienser:

Färskpotatis
Philadelphia vitlök och örter (eller valfri)
Matlagningsgrädde
Riven ost (parmesan, gratängost eller västerbotten)
Smör 
Persillade
Svartpeppar och salt

Gör så här:

Koka färskpotatisen. 

Lägg den i en ugnssäker form och mosa till den lite grann med gaffel eller potatisstompen.

Klicka ut färskosten lite här och där.

Krydda med persillade, peppar och salt.

Häll på grädde. Så mycket du tycker. Väljer du fullfet så spä ut med mjölk, annars blir det för stabbigt. 

Klicka ut små klickar eller tunna skivor av smör.

Strö på riven ost.

Gratinera på 200-225 grader tills osten fått fin färg.

Jag helstekte fläskfilé i ugnen och hade till. Stek i smör runtom, salt och peppar. In i ugnen på 150 grader till filén fått temperaturen 70 grader.

Ha en fin kväll!

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x