Biff med potatiskaka, rödvinssås, tryffelsmör och ugnsrostade betor

0 röster

”I samarbete med Siljans Chark

Hej!

I samarbete med Siljans Chark har jag tagit fram ett riktigt gott nyårsrecept med deras högkvalitativa biff i huvudrollen. Så mör och god! Den serveras med en potatiskaka (går utmärkt att förbereda dagen innan), rödvinssås, tryffelsmör samt ugnsrostade betor.

Du behöver till 4-5 portioner:

1 kg biff från Siljans Chark

Salt, svartpeppar

Timjan

Smör att steka i

Potatiskaka:

900 g mjölig potatis

2 pressade vitlöksklyftor

150 g riven västerbottenost

1 1/2 dl vispgrädde

1 tsk torkad timjan

Salt, svartpeppar

Tryffelsmör:

Om du inte får tag på färsk tryffel, använd mer tryffelolja.

250 g rumsvarmt smör

1 st färsk riven tryffel

Tryffelolja, några droppar, beror på hur stark den färska tryffeln är, smaka av!

Ett par droppar citron

Flingsalt, svartpeppar

Ugnsrostade röd och gulbetor:

500 g färska rödbetor

500 färska gulbetor

Olivolja

Salt, svartpeppar

Färsk timjan

Rödvinssås:

3 dl rödvin

1 dl vatten

3 msk balsamvinäger

2 msk kalvfond

2 msk socker

Salt, svartpeppar

2 msk smör

Maizena

Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader. Ta fram köttet så det blir rumsvarmt. Putsa köttet, krydda med salt, svartpeppar och timjan och stek runtom i smör. Sätt en stektermometer mitt i köttet och lägg det i en ugnsfast form. Sätt in formen i ugnen och stek tills köttet är 56 grader för rosa inuti. Ta ut och låt vila i 10 minuter innan du skär upp det.

Potatiskaka:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda grädde, västerbottenost, vitlök och kryddor i en bunke. Skala och riv en potatis i taget, på grövsta delen av rivjärnet, och blanda ner i smeten. Smörj en avlång brödform och lägg potatisblandningen däri. Tryck till potatissmeten ordentligt och grädda mitt i ugnen i 1 timme. Ta ut och låt svalna. Skär potatiskakan i skivor och stek på dem i smör runtom så dom får en fin yta.

Tryffelsmör:

Vispa det rumsvarma smöret med tryffel och citron med elvispen. Smaka av med salt, svartpeppar och ev mer tryffelolja.

Betor:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela de röda och gula betorna i klyftor. Lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg på några färska timjankvistar. Rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter tills betorna är mjuka.

Rödvinssås:

Blanda alla ingredienser utom smör och maizena i en kastrull. Koka upp och småputtra i 10 minuter. Red med maizena och blanka av såsen med smöret.

GOTT NYTT ÅR!

Och du, glöm inte att handla lokalt kött för bästa smakupplevelse och för att främja bygdens bönder.

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x