Allt på en plåt hel kyckling

0 röster

Hej!

Allt på en plåt mat tycker jag är så trevligt. Igår gjorde jag en hel kyckling som jag fyllde med ett magiskt smör med bl.a sardeller (inspo från Ica). Efter halva tiden tog jag ut plåten och fyllde på med potatis och morötter. Svängde snabbt ihop en dragonsås och maten var klar på drygt en timme. Såsen är otroligt god till kyckling. Jag dukade bordet lite påskinspirerat. En mysig kväll bara vi fyra.

Du behöver till ca 4 portioner:

En hel kyckling på ca 1 kg (jag hade Majskyckling från Kronfågel)

En stor rödlök

Timjankvistar

Flingsalt, svartpeppar

1 kg delikatesspotatis

1 kg morötter

Persilja

Citron

Timjan och citronsmör med sardeller:

100 g rumsvarmt smör

5 finhackade sardeller i olja (eller 1 msk sardellcreme)

3 pressade vitlöksklyftor

Skalet av 1 stor citron

Saften av 1/2 citron

Salt, svartpeppar från kvarn

2 msk finhackad färsk timjan

Dragonsås:

1 schalottenlök

Smör att steka i

1 msk torkad drahon

1 dl vitt vin

3 dl grädde

1 msk kalvfond

1 msk soja

Salt, svartpeppar

1 nypa socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med smöret. Blanda smör med sardeller, vitlök, citronskal, citronsaft och timjan. Smaka av med salt och peppar.

Lägg kycklingen på en stor plåt. Tryck in smöret under skinnet på kycklingen, framförallt vid bröst och lår. Stick fingret under skinnet och skapa en ficka. Tryck in smöret där och fördela så jämt det går under skinnet. Gnid smör runtom kycklingen uppepå och krydda med flingsalt och svartpeppar. Klyfta löken och lägg runtom tillsammans med timjankvistar. In i ugnen i 30 minuter.

Dela morötter i avlånga bitar och potatisen på hälften. Ta ut plåten, ös kycklingen med det smälta smöret på plåten. Lägg potatis och morötter runt om. In i ugnen ytterligare 30 minuter. (Vänd potatis och morötter efter 15 minuter. Lägg på folie på kycklingen så den inte blir bränd. Skiva upp citronen du använde till smöret och lägg skivorna runtom på plåten.)

Gör såsen medans kycklingen m.m går klart i ugnen.

Dragonsås:

Finhacka schalottenlöken. Fräs den i smör tillsammans med dragon. Häll på vinet och låt det koka ner tills nästan inget återstår. Häll på grädden, kalvfond, soja, salt, svartpeppar och en nypa socker. Låt puttra en stund och smaka av med mer kryddor, fond eller soja om det behövs.

Ta ut plåten. Ös kycklingen med det smälta smöret igen. Strö över persilja. Servera direkt på bordet från plåten med såserna (serverar även färdig bea till) och en god sallad.

Smaklig spis!

De små äggornamenten är från HM Home. Fina att hänga i påskriset eller att duka med.

Ha en fortsatt fin dag!

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x