Kladdkaketårta med riesengrädde

1 röster

Hej!

Lite hektiska dagar nu med mycket jobb, två födelsedagar på samma vecka och en hel del fixande efter mammas bortgång. Inte helt enkelt i deklarationstider heller…visade det sig. Vet inte hur mycket tid jag lagt på det, också, nu är det förhoppningsvis rätt och riktigt och kan bockas av från listan.

Idag har vi firat vår Elin som fyller 12. Kommer ett inlägg om hennes födelsedag inom kort. I söndags när vi firade Jockes födelsedag gjorde jag den här kladdkaketårtan. Det är perfekt när man vill att det ska vara enkelt. Baka kladdkaka, eller köp färdig, gör en godisgrädde av ditt favoritgodis och dekorera. Den här gången gjorde jag av Riesen mjölkchokladkolor. När jag gör kladdkaketårta så lägger jag oftast 2 kladdkakor på varandra. Gillar när det blir lite högre. Jag stryker ett tunt lager av grädden emellan och sen uppepå och runt om. Behöver inte vara så täckande, bara stryk ut lite slarvigt. Dekorera sen med valfri dekorering.

Gör helst kladdkakan/kakorna dagen innan så dom hinner sätta sig i kylen. Även grädden behöver förberedas och kallna ordentligt i kylen innan du vispar upp den,

Du behöver till en kladdkaka:

150 g smör

3 ägg

3 dl strösocker

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1 nypa flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Sätt ett bakplåtspapper i botten på en springform, 22 cm i diameter.

Smält smöret.

Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret.

Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Ha i flingsaltet. Rör om så allt blir till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 12 minuter. Kladdkakan är klar när ytterkanten är fast och det har blivit ett yttre hölje på kakan bara. Det ska dallra i mitten när du skakar formen. Då blir den perfekt sen efter en tid i kylen.

Riesengrädde:

1 påse Riesenkolor (jag hade mjölkchoklad á 135g)

3 dl vispgrädde

Gör så här:

Ha grädden och kolorna i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills alla kolor smält.

Häll över i en bunke och plasta över direkt på grädden. Låt kallna i kyl, minst 5 timmar, helst över natten.

Vispa upp grädden med elvisp.

Gör två kladdkakor. Bred på lite grädde på den ena kladdkakan och lägg på den andra. Bre på grädde uppepå och runtom hela i ett tunt lager. Alternativt använd dig av bara en kladdkaka och spritsa eller bred grädden uppepå.

Dekorera, jag använde macarones, jordgubbar, små chokladkakor, guldflingor, mynta.

”Daddy we love you more than Cake”
Caketopper köpt av Topperlina
Dags att hugga in!

Väldigt mäktig, och god! En liten bit räcker.

Kram//Jenny

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x