Rabarbersirap

0 röster

Hej!

Hoppas ni har en bra helg. I fredags hade Jennys RumochSpis en rolig grej här hemma. Ska berätta mer i ett annat inlägg. Rabarbern har inte riktigt hunnit växa så mycket än, vilken otroligt kall maj vi haft hittills! Men det finns rabarber i affären och jag behövde det till en dessert jag skulle göra till fredagen. Köpte på mig lite extra till att göra rabarbersirap. Den är god att använda i drinkar, smaksätta tårtfyllningar och desserter med, ringla över glass, ha som saft, till pannkakor, till bubbel m.m. Otroligt användbar i dessa rabarbertider helt enkelt.

Det blev ca 5-6 dl färdig rabarbersirap av mitt recept. Jag hade i rödrosa pastafärg då mina rabarber inte var så röda. Det är en smaksak men jag tycker det ser trevligare ut.

Du behöver:

500 g sköljda och ansade rabarber

5 dl strösocker

1 vaniljstång

1 lime, zest och saft

Ev röd karamellfärg eller pastafärg.

Gör så här:

Dela rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker. Dela vaniljstången på hälften och lägg ner i kastrullen. I med limesaft och zest (det yttersta skalet).

Koka upp under omrörning och koka tills sockret lösts upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 10 minuter. Känns den för lös så koka några minuter till men tänk på att sirapen tjocknar när den kallnar.

Sila rabarbern genom en finmaskig sil. Pressa ut all sirap med baksidan av en slev eller sked. Häll upp i en väl rengjord glasflaska och förvara i kylen.

Jag gjorde rabarbermojito med den här sirapen igår. Kommer strax med receptet, galet god!!

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x