Pinnochiotårta

1 röster

Hej!

Igår var det skolavslutning, en annorlunda sådan p.g.a. pandemin. Inga föräldrar fick vara med. Elins klass firade sin avslutning i Kulåra, en badplats här på ön vi bor på, med picknick, bad och lekar. Dagas klass hade fest på skolan. Dessvärre kunde inte Daga vara med då det var en eventuell magsjukesmitta. Ett barn hade kräkts och familjen valde ändå att skicka syskonet till skolan. En annan klass men vi vågar inte riskera något med tanke på allt vad det innebär med kortisolbristen. Daga var såklart väldigt besviken, även om hon är van. Känns hårdare att missa en avslutning än en ”vanlig” dag helt klart.

Hursomhelst, igår bakade jag en pinnochiotårta till eftermiddagsfikat för att fira in sommarlovet. Den behöver ingen närmare presentation, måste vara Sveriges vanligaste tårta gissar jag. Galet god, och jag vill ha receptet på min blogg. Här kommer det.

Du behöver till ca 12 bitar:

100 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl strösocker

5 ägg

4 msk mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 1/2 dl strösocker

1 dl grovhackad mandel eller mandelspån (uteslut dom om det finns allergisker bland gästerna)

Fyllning:

3-4 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

Garnering:

1 liter färska jordgubbar

Mynta eller citronmeliss

Florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa smör och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör sen ner det i smeten.

Vispa vitorna med 1 1/2 dl av sockret till ett fast skum. Tillsätt resten av sockret och vispa till en fast marängsmet.

Bred ut smeten till botten i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakplåtspapper. Bred över marängsmeten toppigt. Strö på hackad mandel eller mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna. Dela den sen på mitten.

Vispa grädden med vaniljsockret. Lägg ihop bottnarna med grädden emellan. Garnera med jordgubbar, citronmeliss/mynta och pudra till sist över florsocker.

Fika!

Gillar att den går relativt snabbt att göra. Och det är en galet god tårta! Brukar ofta göra den till midsommar med.
Första gången det var riktigt varmt och fint på skolavslutningen.
Jag och Daga var ut och plockade sommarlovsbuketten.
I tisdags bakade Daga Kalabrownies för att ta med till festen på skolavslutningen. Superpoppis till barn, kalas m.m. Nu blev det ingen fest för Daga på skolan, men hemma kan man också festa!

Ha en härlig fredag!

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x