Pasta Vongole

3 röster

Hej!

Pasta Vongole, denna goda italienska klassiker. Och gårdagens middag som framförallt jag och Elin sett fram emot hela veckan. Den är riktigt enkel, och förutom att musslorna ska läggas i vatten minst en timme för att spotta ut ev sand, så går den också snabbt att göra. Jag hade riktiga vongolemusslor, det går också bra med hjärt eller blåmusslor.

Du behöver till 4 portioner:

1 kg vongolemusslor

Salt

Spaghetti eller linguine för 4

4 vitlöksklyftor

1/2 chili

Olivolja

250 g körsbärstomater

2 tsk flytande honung

2-3 dl torrt vitt vin

1/2 knippe bladpersilja

Rivet citronskal

Svartpeppar från kvarn

Gör så här:

Lägg musslorna i ca 2 liter vatten och 1 dl salt och låt ligga ca 1 timme. Rör runt lite då och då. Skölj sen musslorna ordentligt.

Skiva vitlöksklyftorna tunt och finhacka chilin. Fräs i olivolja en gryta. Halvera körsbärstomaterna och låt dom fräsa med vitlöken och chilin, ha i honungen. Slå på vinet och lägg i musslorna. Lägg på ett lock och låt koka i 2 minuter. Ta av locket och koka i ca 2 minuter till tills alla musslor öppnat sig. Ta upp musslorna och lägg dom åt sidan.

Reducera ner vätskan lite. Koka pastan tills 2-3 minuter av koktiden återstår. Spara pastavattnet. Lägg ner pastan i grytan med det andra och låt den koka klart där, späd med mer pastavatten. Hacka persiljan och blanda ner i grytan. Plocka ur musslorna ur skalen, spara några musslor med skal till garnering. Vänd ner musslorna med det andra i grytan. Smaka av med svartpeppar, och om det behövs mer salt.

Lägg upp allt på ett stort fat, eller servera direkt på tallrikar. Riv över lite citronskal och garnera med musslor i skal och persilja.

Servera med ett kallt glas vitt och vitlöksbröd.

Smaklig spis!

Vongolemusslor
Älskar mina nya snäckformade serveringsskålar. Från ByOn, dom heter Alima.
Passar så bra till såna här rätter, till fisksoppa, eller bara att servera t.ex. popcorn eller vad man vill i.

Något annat jag älskar är den här karaffen, Flamingo från Riedel. Den är speciell med sin långa hals och är speciellt kul att servera ur. Jag vann den på ett event med Bang for the Bucks och Valid Wines förra året. Man skulle göra snittar och den godaste vann karaffen. Jag är så glad att jag kom hem till Sollerön, sent samma kväll, med en hel karaff. Den tågresan hem från vår huvudstad glömmer jag inte i första taget. Vi på eventet hade fått en jättefin goodiebag där en del av innehållet klirrade duktigt, glas bl.a. 😉 Och nu hade jag även ett extra stort paket med en ömtålig svindyr karaff som extra bagage. Den var väl inslagen i kartong (som tur var) och krävde ett eget säte. Vi hann inte mer än till Uppsala så blev vi stående. Anledningen? Loket hade krockat med en fågel (!!) som slog ut strömmen. Det tog sin stund att fixa fram ett nytt lok. 2 timmar för att vara exakt. Det gjorde att bytet i Borlänge med sista tåget hem missades. SJ ordnade skjuts hem för de passagerare som missat anslutningen. Jag hamnade i en minibuss med 5 andra. När chauffören hämtade oss hade han bagageluckan full av de vinterdäck han precis skiftat av för bytet till sommardäck när SJ ringde honom. Alla skulle in med sitt bagage, och jag med min karaff, och klirr klirr påse. 🙈😅 Lite trixigt. Men allt gick bra och jag fick ett minne för livet, är så tacksam och glad för den fina och oskadda karaffen. Och älskar att vara ute på äventyr!

Ha en fortsatt fin helg!

Kram//Jenny

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x