Stora köttbullar i tomatsås med parmesan och mozzarella

0 röster

Hej!

Den här rätten är en återkommande favorit hemma hos oss. Det är något av det godaste med stora köttbullar i en mustig tomatsås och massor med ost. Servera med fördel tunn spaghetti till, nu hade jag vanlig vilket givetvis också är supergott. Receptet, som är Jamie Olivers, räcker till 8 personer. Ibland halverar jag det. Annars är det ju rätt bra med matlådor eller rester ibland.

Du behöver till 8 personer:

Tomatsås:

2 gula lökar

Smör att steka i

2 burkar krossade tomater (välj en bra sort, t.ex.Mutti)

1 1/2 dl vatten

2 st smulade oxbuljongtärningar

En skvätt balsamvinäger

2-3 krm spiskummin

1 msk råsocker

Salt och svartpeppar från kvarn

Köttbullar:

800 g bland eller nötfärs

2 ägg

1 msk japansk soja

2 msk ljus sirap

Svartpeppar från kvarn

Salt

Chiliflakes

Riven parmesanost, rikligt

Minimozzarella, 1 pkr

Körsbärstomater, ca 250 g

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med tomatsåsen. Bryn finhackad lök i smör. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärningar, spiskummin, råsocker, svartpeppar och salt. Låt stå och puttra ihop medan du gör köttbullarna.

Blanda färs med ägg, soja, sirap och kryddor i en bunke. Forma till stora köttbullar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttbullarna runtom. Dom ska inte bli genomstekta, ge dom bara färg runtom då dom kommer gå klara i ugnen sen. Lägg över dom i en ugnsfast form allt eftersom.

Häll tomatsåsen över köttbullarna. Tryck ner de små mozzarellaostarna lite här och där mellan köttbullarna. Gör likadant med småtomaterna. Toppa med mycket riven parmesanost.

Gratinera i ugnen i ca 20-25 minuter.

Servera med tunn spaghetti, Cappellini från Barilla, eller vanlig, samt mer parmesan.

Smaklig spis!

Färdig att skjutsas in i ugnen.

Testa det här, oemotståndligt gott!

Kram//Jenny

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x