Lövbiffsgratäng med ädelost

1 röster

Hej!

Glest mellan inläggen här. Jag har haft noll energi och inspiration sista tiden vilket har sina naturliga orsaker. Igår kände jag ett riktigt sug efter att stå i köket och laga mat, bakade t.o.m., så glad! Så hoppas jag är på banan igen nu.

Jag lagade en god Lövbiffsgratäng jag haft på min ”att testa” lista länge. Receptet kommer från Bara en kaka till, supergott! Lövbiffen ligger först i en marinad och gottar till sig, läggs sen rå på grönsakerna och tillagas i ugnen. Resultatet blir en saftig och mör lövbiff. Och om du som mig älskar ädelost i mat så måste du testa den här.

Du behöver till 4-5 portioner:

400 g fin svensk lövbiff

3 msk soja

2 msk kalvfond

1 vitlöksklyfta

1 liten purjolök

1 röd paprika

150-250 g färska champinjoner

Smör att steka i

Sås:

4 dl grädde

En bit Kvibille ädelost á 140 g

Timjan

Svartpeppar från kvarn

Salt (var försiktig med saltet då ädelosten är salt i sig)

Helena reder såsen med 1 msk mjöl i sitt recept. Jag tyckte inte det behövdes då osten i sig gör såsen tjockare. Men det är en smaksak.

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Strimla lövbiffen och lägg den i en skål tillsammans med soja, fond, och pressad vitlök. Låt den marinera medan du gör i ordning grönsakerna.

Strimla purjon, hacka paprikan och skär champinjonerna i mindre bitar. Fräs purjo och paprika i smör, lägg åt sidan. Fräs champinjonerna.

Blanda ihop grönsakerna och lägg i botten på en smord ugnsfast form. Lägg den råa lövbiffen ovanpå grönsakerna.

Gör såsen: Koka upp grädden. Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, svartpeppar och lite salt. Låt såsen koka ihop tills osten smält ner.

Häll såsen över köttet och ställ in formen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Lägg lite folie över formen på slutet så inte ytan bränns.

Serveras med ris, potatis eller pasta. Och en god sallad.

Smaklig spis!

Jag använde min gryta att både steka grönsakerna i och sen gratinera allt i ugnen.
Nya servetter och tallrikar från HM & Home inköpta på vår minisemestertripp förra veckan. Älskar HM & Home. Och då jag precis sålt porslin (Fasan bl.a) för x antal tusen på Tradera, så måste ju lite nytt införskaffas 😜

En god gratäng som passar utmärkt nu när hösten kommer. Igår var en sån kväll, fast i juli, då den smakade extra gott och de levande ljusen var tända. Vilket juliväder vi haft. Sämsta på 60 år var det någon som sa. Ska jag vara ärlig så har det inte gjort mig personligen ett dugg. Har mått som vädret och bara velat varit inne och kurat iaf. Men tycker synd om framförallt barnen och alla er andra. Men än är inte sommaren slut. Imorgon lovas det värme och sol. Här ska grillas.

Och idag har vår älskade Elin namnsdag. Det ska firas med mer god mat och en dessert jag bakade igår. Recept kommer. Grattis till alla Elin idag!

Kram//Jenny

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x