Limeglasstårta med hallonrippel på browniebotten

0 röster

Hej!

Till Elins namnsdag förra veckan gjorde jag den här goda glasstårtan med smak av lime, hallon och choklad. I ursprungsreceptet, som är från Allt Om Mat, så ska man dela browniebotten i två delar och lägga en i botten och en i mitten på tårtan. Jag har gjort det tidigare och tyckte inte det blev lika bra som att ha brownien endast i botten. Men halvera receptet på brownien isf. Nu gjorde jag en ”hel” brownie och det blev lite väl tjockt. Men en otroligt god dessert är detta. Tips till framtida kalas eller som dessert/fika.

Du behöver:

Browniebotten:

Halvera alltså detta om du vill ha en tunnare botten.

175 g smör

200 g mörk choklad, hackad

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

Glass:

1 vaniljstång

6 äggulor

3 dl florsocker

4 dl vispgrädde

2 lime, rivet skal och saft

Hallonrippel:

100 g hallon

1 msk florsocker

1 msk vatten

Till garnering:

Limeskivor

Färska hallon

Färsk mynta eller citronmeliss

Florsocker

Gör så här:

1. Browniebotten:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull och dra den sen av värmen. Lägg i chokladen och låt den smälta. Vispa under tiden ägg och socker luftigt. Rör i smörchokladen och de torra ingredienserna. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Obs! Gör du halva satsen smet så kan gräddningstiden behöva kortas lite. Låt botten svalna helt.

2. Glass:

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med vaniljfrön och florsocker vitt och luftigt. Vispa grädden. Vänd ner äggvispet, rivet skal och saft av limen i grädden.

3. Hallonrippel:

Mixa hallonen med florsocker och vatten

4. Montering:

Lossa browniebotten från formen och dela den till 2 bottnar om du önskar lägga en både i botten och mitten. Lägg tillbaks ena bottnen i formen. Häll i hälften av glassmeten och ”rippla” med snabba rörelser i hälften av hallonmixet med en liten sked. Lägg på den andra bottnen, häll på resten av glassmeten. Rippla på resten av hallonmixet i ett vackert mönster.

Om du vill göra som mig, låt den svalnade botten ligga kvar i formen. Häll på all glassmet och rippla i hallonmixet försiktigt så det blandar sig lite i smeten samt uppepå.

Frys minst i 8 timmar, gärna över natten.

Ta ut tårtan från frysen och garnera med limeskivor, hallon, mynta/citronmeliss. Låt sen glasstårtan tina långsamt i kylen ca 1 timme före servering. Pudra på lite florsocker. Tips, använd en varm och vass kniv för att dela tårtan lättare och snyggare.

Ät och njut!

Otroligt goda smaker ihop!

Kram//Jenny

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x