Foccacia med oliver och rödlök

1 röster

Hej!

Baka bröd är inget jag gör speciellt ofta. Borde definitivt göra oftare för hur gott är det inte?! Foccacia är inte det nyttigaste brödet, men ett av de godaste. Älskar allt med det. Enkelheten, så smidigt och gott att slänga ihop en deg till soppan. Och variationen. Nu toppade jag med mina favoriter oliver och rödlök, men det är så gott med körsbärstomater, örter, fetaost m.m. Flingsalt, olivolja, mmmmmm…

Du behöver till ett bröd i långpanna:

25 g jäst

3 dl vatten, 37 grader

1/2 dl olivolja

2 msk honung

1 msk flingsalt

Ca 7 dl vetemjöl special

Olivolja och flingsalt till plåten och uppepå

Oliver, ett gäng

1-2 rödlökar

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Häll på det ljumma vattnet, honung och flingsalt. Rör tills jästen löst upp sig.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg. Knåda degen i 5 minuter. Med maskin eller för hand.

Jäs degen i ca 35 minuter. Täck över bunken med plastfolie och en bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader

Smörj plåten med lite olivolja. Strö över lite flingsalt. Häll den jästa degen rätt ner i långpannan och platta ut den med väl mjölade händer. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt fingrarna i degen så det formas små hål. Lägg oliver i hålen. Skiva rödlök tunt och strö över degen. Ringla över olivolja och strö över flingsalt.

Baka brödet mitt i ugnen tills det är gyllene. Ca 15 minuter. Men ha koll, alla ugnar är olika.

Happy baking!

Jag har ofta plastfolie över degar som ska jäsa, väldigt effektivt.
Älskar den här toppingen, såå god!
Receptet på soppan jag hade till kommer. 👌🏻

Baka det här till någon av helgens eller kommande veckans luncher eller middagar. Det är absolut godast samma dag du bakat det men funkar dagen efter med.

Just nu lagar Jocke och Elin tacos. Ska bli skönt att sätta sig vid dukat bord strax. Önskar dig en trevlig helg!

Kram//Jenny

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x