Boeuf Bourguignon

0 röster

Hej!

En riktig god Boeuf Bourguignon såhär på hösten är svårslaget tycker jag. Perfekt helgmat, går utmärkt att förbereda dagen innan. Den blir ännu godare då. Jag serverar alltid med potatis och palsternackspuré till, fantastiskt gott!

Du behöver till ca 6 portioner:

1 1/2 kg högrev, svensk av bra kvalitet

150 g rökt sidfläsk

3 morötter

2 gula lökar

1 tsk torkad timjan

2 lagerblad

4 msk tomatpuré

Ca 6 dl rött vin

1 dl vatten

300 g färska champinjoner

Salt, svartpeppar

2 vitlöksklyftor, som du pressar i mot slutet

1 burk avrunnen syltlök, vänds ner sist

1/2 kruka färsk persilja

Gör så här:

Putsa högreven och skär i ca 3 cm stora bitar och sidfläsket i 1 cm stora bitar.

Lägg sidfläsket i en kall stekpanna och sätt på värmen så att fettet från fläsket långsamt får smälta och bryn sen bitarna. Lägg fläsket i en gryta och spara fettet till att bryna högreven i. Använd smör om fettet inte räcker. Salta och peppra och lägg efterhand över det brynta köttet i grytan. Häll 1 dl vatten i stekpannan, koka upp bottenskrapet från köttbryningen och häll det i grytan.

Skala morötter och lök. Skär morötterna i tjocka slantar och löken i klyftor. Lägg i morötter, lök, timjan, lagerblad, tomatpuré och täck köttet med ca 5 dl rött vin. Koka upp och skumma av om det behövs. Sjud sedan grytan i ca 2 timmar, tills köttet är mört. Dela champinjonerna i kvartar, bryn dom i smör och lägg ner dom i grytan när ca 15 minuter återstår av koktiden. Pressa även i vitlöksklyftorna nu. Och vänd ner hackad persilja.

Lägg i den avrunna syltlöken sist innan servering. Bara så dom blir varma men behåller sin krispighet. Smaka av grytan med mer vin, salt och peppar. (Om du gjort grytan dagen innan så ta bort fettkappan som ligger på toppen innan du värmer upp den)

Strö över lite mer finhackad persilja.

Servera med kokt potatis eller potatispuré, eller min favorit potatis och palsternackspuré.

Smaklig spis!

Testa den här i helgen!

Imorse gick av mitt jobbpass som personlig assistent och på långledigt. Ska ägna mig åt jobbet hemma och följa med barnen på olika sjukhusbesök, sjukgymnast och tandläkartider. Mycket planerat i veckan även för mig så nu ska vi hålla oss friska.

Ha en fin dag!

Kram//Jenny

Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mia
Mia
23 dagar sedan

Ja! Långkok är ännu en anledning till att hösten kanske inte är så dum ändå! Vad är grejen med detta höstmotatånd egentligen? Långkok, skogspromenader och tända ljus. Vad finns det att inte gilla?!
Gjorde en långkoksbolognese på högrev i helgen. Prova gärna!

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x