Godkväll!
Här hemma har vi tjejkväll då Jocke är ute på galej med jobbet. Jag ska laga Elins favoriträtt alldeles strax och sen blir det mys framför en film.
Förra helgen gjorde jag Porterstek.
Det är ju bara så gott!
Receptet hittade jag på ”Koka ihop” och där hade många gett det massor av lovord, då vet man att det är bra. Köttet som ska kokas klart på spisen blev jättemört. Jag brukar köra stek i ugnen annars men det här gick minst lika bra.
Det sköter sig själv så inga problem.
Jag använde termometer och körde den till 75 grader.
Och såsen, no words needed!
Såsen till stek är ju det viktigaste, testa den här säger jag bara.
Du behöver till ca 8 portioner:
1,6 kg stek
(jag hade fransyska, rostbiff eller älg går också bra)
1 flaska porter (33 cl)
1 1/2 dl kinesisk soja
1 1/2 dl outspädd svartvinbärssaft eller 3 dl madeira eller portvin
6 st svartpepparkorn
6 st krossade enbär
2 tsk torkad timjan
2 stora vitlöksklyftor
1 stor gul lök i klyftor
2 st köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
Såsen:
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde
En skvätt soja
Till servering:
Kokt potatis eller ugnsrostade potatisklyftor
Haricots Verts och stekt smålök eller kokta grönsaker
Gelé
Gör så här:
1. Välj en gryta där köttet kommer att ligga "lite trångt".
2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
3. Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter.
Vänd på köttbiten.
4. Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet. Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 70-75 grader.
5. Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten. Man kan också servera den direkt, men det där med att kyla den är enligt ursprungsreceptet.
6. Sila ner skyn i en stor kastrull - det ska bli MYCKET sås!
Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl.
7. Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter.
Någon kryddning behövs inte - den smakar massor!
8. Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen. (Jag hade såsen på sidan om)
9. Servera med tillbehören!